13 augustus 2007

Bouwen in Second Life | Les 6: Prims schalen

Je kunt op 2 manieren in een prim vergroten of verkleinen
Klik met de rechtermuisknop op een prim of object en kies uit het taartpuntmenu 'Edit'. Houdt deze prim nu geselecteerd.

  1. Het Edit Window opent » Selecteer het tabblad "Object" en vink in het bovenste gedeelte "Stretch" aan.
  2. Of: Druk op het toetsenbord beide toetsen CTRL en Shift in.
Er verschijnen nu blokjes rondom je prim en bovenin beeld zie je een klein kader met de afmetingen van de geselecteerde prim:

  1. Op het tabblad kun je de gewenste maten exact invoeren onder het kopje "Size (Meters)". Standaard zijn de diepte (X), breedte (Y) en hoogte (Z) 0.500.
  2. Als het niet zo nauwkeurig hoeft, dan kun je het ook als volgt doen:
    a. houdt de toetsen CTRL en Shift ingedrukt,
    b. ga met je muis op 1 van de gekleurde blokjes (handvatten) staan (deze verandert dan van kleur),
    c. klik met de linkermuisknop op dit het blokje en houd de muisknop vast, vergroot of verklein nu de diepte (X), breedte (Y) of hoogte (Z).
    d. boven in je scherm zie je tegelijkertijd in het
    klein kader de maat veranderen:


Tips:
  • Wil je de prim evenredig vergroten of verkleinen? Kies dan bij stap 2c één van de grijze blokje op de hoeken. Hiermee kun je de diepte, breedte of hoogte tegelijkertijd vergroten of verkleinen.
  • Een prim kan minimaal een afmeting hebben van 0.010 m en maximaal 10 m. Er zijn manieren om dit te omzeilen. Hierover later meer.
  • Een set gelinkte prims kun je alleen evenredig schalen zoals omschreven in de eerste tip, dus niet alleen in de diepte, breedte of hoogte.

Geen opmerkingen: